Бекітемін
Мектеп директорының м.а.: С. Бабылова
"___" ________ 2024ж.
Мектептегі тамақтану сапасын бақылау бойынша мониторингтік комиссияның жұмысы
туралы жалпы ережелер
1.Жалпы ережелер
1.1. Білім беру мекемесін басқарудың біртұтастығы мен алқалылығы қағидаттарына сүйене отырып, балаларды тамақтандыруды ұйымдастыруды, жеткізілетін өнімдердің сапасын бақылауды және тағамды дайындау және тарату кезінде санитариялық-гигиеналық талаптарды сақтауды жүзеге асыру мақсатында " Ақмола облысы білім басқармасының Көкшетау қаласы бойынша білім бөлімінің Көкшетау қаласының № 7 жалпы білім беретін мектебі "коммуналдық мемлекеттік мекемесі" КММ-де мектептегі тамақтану сапасын бақылау мониторингтік комиссия құрылады және жұмыс істейді
1.2. Мектептегі тамақтану сапасын бақылау жөніндегі мониторингтік комиссия мектеп директорының бұйрығымен оқу жылына тағайындалады.
1.3. Мектептегі тамақтану сапасын бақылау жөніндегі мониторингтік комиссия жұмысының мақсаты-мектеп асханасының жұмысында тұрақты бақылауды қамтамасыз ету.
Тамақтану сапасының мониторингі жөніндегі комиссияның міндеттері төмендегіні бақылау болып табылады:
- ас блогында, асханада жұмысты ұйымдастыру;
- тамақ өнімдерінің сапасы, оларды тасымалдау, жеткізу, түсіру, сақтау шарттары;
- өнімдерді сату мерзімдері;
- тағам дайындау сапасы;
- балаларға тағамның негізгі тағамдық заттарға физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігі;
- ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауы
1.4. Комиссия өз құзыретіне жатқызылған функцияларды адалдық, құзыреттілік, парасаттылық, адалдық және ашықтық қағидаттарына сәйкес орындайды.
1.5. Комиссия төрағасы білім беру ұйымының басшысы болып табылады.
1.6. Мектептегі тамақтану сапасын бақылау жөніндегі мониторингтік комиссияның құрамы медицина қызметкерін, әкімшілік мүшелерін, өндіріс меңгерушісін, ата-аналар комитеті мен қамқоршылық кеңес өкілдерін міндетті түрде қоса отырып, білім беру ұйымы басшысының бұйрығымен бекітіледі. Мектепте тамақтану сапасын бақылау жөніндегі мониторингтік комиссия мүшелерінің саны кемінде 5 адам болуы тиіс, оның ішінде осы мектептің ата-аналар үйымы қатарынан кемінде 2 адам болуы тиіс.
Комиссияның жекелеген мүшелерінің болмауы оның қызметіне кедергі болып табылмайды.
1.7. Комиссия құрамын жыл сайын жаңарту ұсынылады.
1.8. Мектептегі тамақтану сапасын бақылау жөніндегі мониторингтік комиссия өз қызметінде Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің 2018 жылғы 31 қазандағы № 598 бұйрығының талаптарын, Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2017 жылғы "16" тамыздағы № 611 бұйрығымен бекітілген "Білім беру объектілеріне қойылатын санитариялық-эпидемиологиялық талаптар" санитариялық қағидаларын және осы Ережені басшылыққа алады.
2 бөлім. Комиссия қызметінің циклограммасы:
2.1. Күнделікті медицина қызметкері немесе жауапты адам:
- дайын тағамдардың сапасына органолептикалық бағалау жүргізеді, тағамдар мен аспаздық өнімдердің сапасын органолептикалық бағалау журналына жазбалар енгізеді.
2.2. Айына бір рет Комиссия:
- пайдаланылатын тамақ өнімдерінің сапасын бақылауды жүзеге асырады (тамақ өнімдерінің сапасын растайтын құжаттардың көшірмелері жеке папкада сақталады);
- мәзірдің дұрыс жасалуын бақылауды жүзеге асырады;
- қызметкерлерді алдын ала ескертусіз тамақтану сапасын мониторингілеу хаттамасын ресімдей отырып тексеруді жүзеге асырады (хаттамалар қолмен жазылуы немесе басып шығарылуы мүмкін)
2.3. Комиссия жұмысының қорытындылары тоқсан сайын ақпарат түрінде ресімделеді, оларды кейіннен педагогикалық кеңесте немесе білім беру ұйымы директорының жанындағы кеңесте қарайды және орта білім беру ұйымының интернет-ресурсында орналастырады. Асхананың жұмысын талдай отырып, мониторингтік комиссия отырысының хаттамасы ресімделеді. Хаттамалар қолжазбамен ресімделуі немесе жылдың соңында басып шығарылуы және тігілуі мүмкін.
2.4.Әр жылдың мамыр, қаңтар айларында комиссия қызметінің қорытындылары жалпы ата-аналар жиналысында қаралады.
3 бөлім. Комиссия қызметінің міндеттері:
3.1.Бракераж комиссиясы үшін қажет:
- негізгі өнімдерді бөлу кезінде мезгіл-мезгіл қатысу;
- тамақ өнімдерінің сапасын, олардың сапасын куәландыратын құжаттардың болуын бақылауды жүзеге асыру (осы құжаттардың көшірмелері бракераж комиссиясының төрағасында сақталады);
- тағамның шығуын, дайындалған тағам көлемінің бір реттік порция көлеміне және балалар санына сәйкестігін тексеру;
- "дайын өнімді бракераждау журналына" органолептикалық бағалау нәтижелерін енгізе отырып, өткізу әдістемесіне сәйкес дайын тағамды органолептикалық бағалауды жүргізу (оның түсін, иісін, дәмін, консистенциясын, қаттылығын, шырындылығын және т. б. анықтау), бағалауды комиссия мүшелерінің жеке қолдарымен растау;
- бракеражды өткізу кезінде "Технологиялық карталарға" сәйкес тағамдар мен аспаздық өнімдерді дайындау технологиясы мен сапасына қойылатын талаптарды басшылыққа алу;
- өз функцияларын арнайы берілетін таза киімде (халат, комбинезон, бас киім, аяқ киім және т.б.) жүзеге асыру.
- азық-түлікті тасымалдау, жеткізу және түсіру кезінде санитарлық-гигиеналық нормалардың сақталуын бақылауды жүзеге асыру;
- ас блогының (қойма және басқа да үй-жайларды қоса алғанда) және асхана залының санитариялық жай-күйіне, тазалау сапасы мен сапасына, ыдыс-аяқтың жай-күйі мен жуылуына бақылауды жүзеге асыру;
- күн сайын мәзірдің дұрыс жасалуын қадағалау:
- ас блогындағы жұмысты ұйымдастыруды бақылайды;
- келіп түсетін шикізатты қабылдауды, сақтау шарттарын, өткізу мерзімдерін, пайдалануды, аспаздық өңдеуді, тамақ өнімдерін дайындау технологиясын бақылауды жүзеге асыру;
- тағамның оқушылардың негізгі тағамдық заттарға физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігін тексеру;
- ас блогы қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін сақтауын қадағалау
- негізгі өнімдерді қадағалау кезінде мезгіл-мезгіл тағамдардың шығуын тексереді, болады,
- дайын тағамға органолептикалық бағалау жүргізеді, яғни оның түсін, иісін, дәмін, консистенциясын, қаттылығын, шырындылығын және т. б; қадағалау;
- дайындалған тағам көлемінің бір реттік порция көлеміне және балалар санына сәйкестігін тексеру Бракераждық комиссия қызметінің нәтижесі:.
Қазақстан Республикасының Кәсіпкерлік кодексіне сәйкес жүргізілген тексерулердің нәтижелері расталған кезде көрсетілетін қызметті, тауарларды жеткізушілердің кінәсінен балалар, ересектер уланған жағдайда, өнім берушімен шартты дереу бұзу және өнім берушіні жосықсыз деп тану үшін талап арызды сотқа жіберу;
бұзушылықтар анықталған кезде бракераж комиссиясы:
- анықталған бұзушылықтар туралы қызмет көрсетушіні, тауарларды жеткізушіні және білім беру ұйымының басшысын хабардар етеді;
- 1 (бір) жұмыс күні ішінде халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшелеріне жоспардан тыс тексеруге бастамашылық жасау мақсатында тексеру актісін қоса бере отырып, анықталған бұзушылықтарды көрсете отырып, өтініш жібереді;
- бұзушылықтарды жоюға 5 (бес) жұмыс күнін ұсынады;
бұзушылықтар қайта анықталған жағдайда, бракераж комиссиясы:
- қызметті, тауарларды жеткізушіні (бар болса) және ұйым басшысын хабардар етеді анықталған бұзушылықтар туралы бағыт беру;
- 1 (бір) жұмыс күні ішінде халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшелеріне анықталған бұзушылықтарды көрсете отырып және жоспардан тыс тексеруге бастамашылық жасау мақсатында тексеру актісін қоса бере отырып өтініш жібереді;
-халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы мемлекеттік орган ведомствосының аумақтық бөлімшелерін жоспардан тыс қайта тексеру нәтижелерін алғаннан кейін 3 (үш) жұмыс күні ішінде Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2017 жылғы 27 маусымдағы № 463 және Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің 2017 жылғы 20 шілдедегі № 285 "халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы туралы" бірлескен бұйрығымен бекітілген өрескел бұзушылықтар анықталды халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы тікелей дәрежесін бағалау критерийлерін және тексеру парақтарын бекіту туралы " қолданыстағы өнім берушіге шартты бұзу және оны жосықсыз өнім беруші деп тану үшін сотқа талап-арыз береді;
- сот шешіміне дейін күнделікті тамақтану сапасын бақылауды ұйымдастырады.
Тамақтану сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі комиссиялардың қызметін талдауды және оқушылардың тамақтануын тиімді ұйымдастыру жөнінде шаралар қабылдауды Білім беру саласындағы уәкілетті орган және тамақтану сапасын бақылау жөніндегі ведомствоаралық сараптама тобы жүзеге асырады
4 бөлім. Комиссия қызметінің құқықтары:
Мониторингтік комиссияның құқығы бар:
4.1. Ыдыс-аяқта таңбалаудың болуын бақылау;
4.2. Тәуліктік сынаманың болуын бақылау;
4.3. Дайындау процесінің технологиялық карталарға сәйкестігін тексеру;
4.4. Кіретін өнімнің санын тексеру;
4.5. Он күндік мәзірдің әртүрлілігі мен сәйкестігін бақылау;
4.6. Азық-түлікті сақтау ережелерінің сақталуын тексеру;
4.7. Әкімшіліктің қадағалауына қарай тамақтану сапасын жақсарту және қызмет көрсету мәдениетін арттыру жөнінде ұсыныстар енгізу;
4.8. Тағамдарды дайындау технологиясының өзгеруіне байланысты ауыстыруды қажет ететін тағамдарды таратуға жол бермеу;
4.9. Тиісті құжаттары жоқ қызметкерлерді жұмысқа жібермеу (санитарлық кітапшалар, дипломдар, сертификаттар және т. б.);
4.10. Бракераж комиссиясының мүшесі ерекше пікір айтуға құқылы, ол директордың назарына жазбаша жеткізіледі, бракераж комиссиясының есебінде көрсетіледі. Мұндай пікір бракераждық комиссия мүшелерінің көпшілігінің шешімімен келіспеген жағдайда ресімделеді.
Ұсыныстар:
4.1 мектептің асханасында дайындалған барлық тағамдар мен аспаздық өнімдер дайын болған кезде міндетті түрде бракеражға жатады. Азық-түлікті бракераждау әрбір жаңадан дайындалған партияның босатылуы басталғанға дейін жүргізіледі.
4.2. Өнімнің сапасын бағалау оны өткізу басталғанға дейін бракераж журналына енгізіледі және Комиссия мүшелерінің немесе медбикенің қолымен ресімделеді.
Қандай да бір бұзушылықтар мен ескертулер анықталған жағдайда, бракераж комиссиясы ескертулерді жою жөнінде қажетті шаралар қабылданғанға дейін топтарға дайын тамақ беруді тоқтата тұруға құқылы.
4.3. Тағамдар мен дайын аспаздық өнімдердің сапасын бағалау органолептикалық көрсеткіштер бойынша жүргізіледі: дәмі, иісі, сыртқы түрі, түсі, консистенциясы. . Осы көрсеткіштерге байланысты өнімдерге баға беріледі - "өте жақсы"," Жақсы"," Қанағаттанарлық"," Қанағаттанарлықсыз " (неке).
"Өте жақсы" деген баға тағамдарға және аспаздық бұйымдарға олардың дәмі, түсі мен иісі, сыртқы түрі мен консистенциясы, бекітілген рецептурасы және талаптарда көзделген басқа да көрсеткіштері бойынша сәйкес келген жағдайда қойылады.
"Жақсы" деген баға бір шамалы ақауы бар (қоныстанбаған, қажетті түске жеткізілмеген және т. б.) тағамдар мен аспаздық өнімдерге қойылады.
"Қанағаттанарлық" баға аспаздық талаптардан ауытқуы бар, бірақ қайта өңдеусіз жеуге жарамды тағамдар мен аспаздық өнімдерге қойылады.
"Қанағаттанарлықсыз" (жарамсыз) бағасы мынадай кемшіліктері бар бұйымдарға беріледі: бөтен, өнімге тән емес дәм мен иіс, күрт тұздалған, өткір қышқыл, ащы, шала пісірілген, қуырылмаған, күйдірілген, пішінін жоғалтқан, ерекше консистенциясы немесе тағам мен өнімнің басқа белгілері бар.
"Қанағаттанарлық" және "қанағаттанарлықсыз" бағалау бракераж комиссиясының отырысында талқыланады. Бұл факт туралы тиісті акт жасалады, акт мектеп директорына жеткізіледі.
4.4. Барлық дана дайын аспаздық бұйымдар мен жартылай фабрикаттардың дұрыстығын анықтау үшін бір мезгілде әр түрдің 5 порциясы, ал ботқалар, гарнирлер және басқа да дана емес тағамдар мен бұйымдар тұтынушыға жіберілген кезде алынған бөліктерді өлшеу арқылы өлшенеді.
Осы Ереженің қолданылу мерзімі шектелмейді.